link
facebook login BAYADERKA : 14 kwi 2014

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Babka gotowana z polewą czekoladową

Wilgotna babka gotowana przygotowywana w specjalnej formie z przykrywką. Nie jest trudna w wykonaniu, ani też czasochłonna ale gotuje się ją około 1,5 h. Ponadto bardzo ważne jest dokładne ubicie jajek tak by były bardzo puszyste i jasne. Babka ma specyficzny smak i polewa czekoladowa okaże się nieoddzowna. Zaletą babki jest to że jest bardzo wilgotna i bezglutenowa.

Babka gotowana z polewą czekoladową 
14-16 porcji

składniki na ciasto: 
5 dużych jajek
300 g cukru pudru
350 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła, klarowanego i przestudzonego masła
1, 5 łyżeczki ekstraktu waniliowego


składniki na polewę: 
70 g czekolady bardzo dobrej jakości
3 łyżki śmietanki, 30 % tłuszczu

dodatkowo: 
kwiatki z masy cukrowej do dekoracji, opcjonalnie

potrzebne też będą:
waga kuchenna
mikser i misa
forma do babki gotowanej z przykrywką
duży garnek z wodą

Przygotowanie ciasta.
1. Jajka ubijamy na najwyższych obrotach miksera, około 5-6 minut, aż będą jasne i bardzo puszyste. Powoli dodajemy cukier puder i nadal miksujemy aż do połączenia.
2. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Wsypujemy mąkę. Za pomocą szpatułki łączymy mąkę z jajkami, bardzo delikatnie mieszając.
3. Wlewamy do ciasta płynne, przestudzone masło i dodajemy ekstrakt. Mieszamy szpatułką.
4. Formę do babki natłuszczamy masłem, wysypujemy bułką tartą.
5. Do przygotowanej formy wlewamy ciasto. Formę dokładnie zamykamy przykrywką. Formę wkładamy do dużego garnka, do którego wlewamy wody do 1/2 wysokości formy. Gotujemy babkę 1,5 h.
6. Formę z babką, po tym czasie, wyjmujemy z garnka i studzimy około 20 minut. Po czym wykładamy na ozdobny talerz. Kroimy przestudzoną. 

Przygotowanie polewy czekoladowej. 
1. Czekoladę łamiemy w kosteczkę i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy do naczynia śmietankę. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce na niskiej mocy, mieszając od czasu do czasu. Czekolada powinna być gładka, lśniąca i gęsta. Polewą dekorujemy babkę. Opcjonalnie, na wierzchu wykładamy kwiatki z masy cukrowej.

Torcik z truskawkami i musem


Niewielki tort z truskawkami, przełożony musem cytrynowym i truskawkowym z dodatkiem białej czekolady. Jest trochę pracochłonny ale przygotowanie można rozplanować na dwa dni.
Dzień wcześniej przygotowujemy dwa musy. Również dzień wcześniej pieczemy blaty biszkoptowe.
W dniu, w którym będziemy podawać ciasto, przekładamy je masą i dekorujemy.



Torcik z truskawkami i musem 
10 porcji
na okrągłą formę o średnicy 18-20 cm


składniki na biszkopt: 

100 g cukru pudru
4 jajka, średniego rozmiaru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
barwnik żółty do ciast
barwnik różowy do ciast
100 g mąki pszennej tortowej
30 ml oleju roślinnego

składniki na mus truskawkowy: 

250 g truskawek
300 ml śmietanki, 30 % tłuszczu
jajko, średniego rozmiaru
260 g białej czekolady, połamanej w kosteczkę
5 łyżek śmietanki, 30 % tłuszczu
30 g galaretki truskawkowej
65 ml gorącej wody

składniki na mus cytrynowy 

300 ml śmietany
2 jajka
210 g czekolady białej, połamanej w kosteczkę 
125 g kremu cytrynowego lemon curd
40 ml soku z świeżo wyciśniętej cytryny
3 łyżki śmietanki

dodatkowo: 
ok. 350 g truskawek, oszypułkowanych i pokrojonych w plasterki,
zostawiamy kilka całych owoców do dekoracji tortu

potrzebne też będą: 

waga kuchenna
okrągła forma z obręczą
papier do pieczenia
olej
szpatułka
mikser i misa miksera
sitko
garneczek o mocnym dnie
 

Przygotowujemy mus truskawkowy. 
1. Truskawki, oszypułkowane, kroimy w kawałki i wkładamy do garneczka. Gotujemy przez 4-5 minut, mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia i truskawki wkładamy łyżką na sitko a sitko ustawiamy nad naczyniem nad którym odsączamy sok. Odsączamy sok łyżką- otrzymamy 60 ml.
2. Jajko ubijamy długo tak aby stało się jasne i puszyste. Odkładamy na bok.
3. Ubijamy śmietankę na półgęsto. Po czym do żaroodpornego naczynia wkładamy czekoladę połamaną w kosteczkę i zalewamy ją 5 łyżkami śmietanki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce- krótko i  na niskiej mocy. Po rozpuszczeniu, czekoladę mieszamy aż będzie gładka i ostudzona.
4. Do ubitej śmietanki wlewamy sok z truskawek. Mieszamy szpatułką. Następnie dodajemy ostudzoną (to bardzo ważne) czekoladę. Miksujemy na najniższych obrotach.
5. Dodajemy ubite jajko i mieszamy delikatnie szpatułką. Mus wlewamy do misy żaroodpornej i wstawiamy do lodówki na min. 10-12 h.

Przygotowujemy mus cytrynowy. 
1. Ubijamy śmietankę na półgęsto. Do żaroodpornego naczynia wkładamy czekoladę połamaną w kosteczkę i zalewamy ją śmietanki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce- krótko i  na niskiej mocy. Po rozpuszczeniu, czekoladę mieszamy aż będzie gładka i ostudzona.
4. Do śmietanki dodajemy po łyżce kremu cytrynowego. Miksujemy do połączenia, krótko. Następnie do ostudzonej (to bardzo ważne) czekolady wlewamy powoli sok z cytryny. Mieszamy. Czekoladę połączona z sokiem wlewamy do śmietanki.Miksujemy na najniższych obrotach, do połączenia.
4. Ubijamy jajka około 4 minut tak by były jasne i bardzo puszyste.
5. Dodajemy ubite jajka i mieszamy delikatnie szpatułką. Mus wlewamy do misy żaroodpornej i wstawiamy do lodówki na min. 10-12 h.


 Przygotowujemy biszkopt
1. Białka oddzielamy od żółtek.
2. Białka ubijamy w misie miksera na najwyższych obrotach. Dodajemy powoli, łyżką, cukier puder. Miksujemy aż białka będą sztywne i lśniące.
3. Do ubitej bezy z białek dodajemy po jednym żółtku i miksujemy wolno tylko do połączenia.
4. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i niewielką szczyptą soli.
5. Mąki dodajemy powoli do ubitych jajek i łączymy z pomocą szpatułki, powoli, tak jakbyśmy chcieli narysować ósemkę szpatułką.
6. Wlewamy wolnym strumieniem olej. Mieszamy delikatnie szpatułką.
7. Ciasto na biszkopt dzielimy na trzy części, używając wagi,  pomiędzy trzy naczynia.
8. Do pierwszego naczynia z ciastem biszkoptowym dodajemy barwnik żółty. Mieszamy szpatułką.
9. Dno okrągłęj formy wykładamy papierem do pieczenia, ścianki obręczy natłuszczamy lekko olejem od wewnątrz. Zamykamy obrącz.Ciasto wykładamy na dno. Pieczemy 12 minut w 180 stopniach Celsjusza.
10. Po upieczeniu formę wykładamy, studzimy, odpinamy obręcz. Wyjmujemy blat biszkoptowy ostrożnie i wykładamy na kratkę do ostudzenia.
11. Do drugiego naczynia z ciastem biszkoptowym dodajemy różowy barwnik. Mieszamy szpatułką.
12. Dno okrągłęj formy wykładamy papierem do pieczenia, ścianki obręczy natłuszczamy lekko olejem od wewnątrz. Zamykamy obrącz.Ciasto wykładamy na dno. Pieczemy 12 minut w 180 stopniach Celsjusza.
13. Po upieczeniu formę wykładamy, studzimy, odpinamy obręcz. Wyjmujemy blat biszkoptowy ostrożnie i wykładamy na kratkę do ostudzenia.
14. Pieczemy ostatni blat biszkoptowy bez barwników. Jak wcześniej, wykładamy ciasto do przygotowanej formy. Zamykamy obrącz. Wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 12 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Przekładanie i dekoracja tortu
1. Po ostudzeniu blatów biszkoptowych wykładamy je na blat kuchenny.
2. Stężałe musy wyjmujemy z lodówki.
3. Na ozdobny talerz albo tortownicę wykładamy pierwszy blat, bez barwnika i przekładamy musem truskawkowym. Wyrównujemy wierzch szpatułka. Na obrzeżach wykładamy plasterki oszypułkowanych truskawek pokrojonych w plasterki. Nakładamy na to drugi blat, u mnie różowy. Na ten wykładamy mus cytrynowy i postępujemy jak z pierwszym blatem.
4. Po przełożeniu blatów musami, dekorujemy wierzch ciasta w dowolny sposób, u mnie były to połówki truskawek.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers