link
facebook login BAYADERKA : 8 kwi 2014

wtorek, 8 kwietnia 2014

Mini-serniczki z czekoladą i malinami

Te malutkie mini-serniczki przygotowywane w silikonowych formach do pieczenia muffinek to pomysł na zdecydowanie jeden ze smaczniejszych i prostszych deserów na blogu. Są proste ale za to efektownie wyglądają na stole.
Aby serniczki nam się udały należy pamiętać o tym by dokładnie zmiksować twaróg. Ja zawsze używam blendera i w masie twarogowej nie ma grudek. Poza tym foremki silikonowe dokładnie myjemy bardzo gorąca wodą, wycieramy ściereczką i natłuszczamy lekko olejem. Przygotowanie foremek w ten sposób ułatwia ''odejście'' stężałych serniczków. Po trzecie, serniczki chłodzimy około 10-12 h,  najlepiej przez noc. Dopiero  przed podaniem wyjmujemy je z foremek, wykładamy na talerzyk i nakładamy warstwę gęstej czekoladowej ganache. Czekolada, jakiej użyjemy, będzie miała ogromny wpływ na smak deseru. Warto jest zainwestować w jakość aby delektować się tą pyszną kombinacją smaków jakie połączyłąm w tym deserze.


Mini-serniczki z czekoladą i malinami 
6 niewielkich porcji 

UWAGI: 
- aby serniczki odeszły idealnie od foremek tuż po tym jak masa stężeje w lodówce, wlewamy do naczynia gorącej wody i powoli zanurzamy dno foremek z serniczkami (nie zanurzamy samych serniczków). Ogrzany silikon rozciąga się co powoduje łatwiejsze zdjęcie foremek
- jeżeli nie lubimy zbyt słodkich deserów należy zredukować cukier w masie twarogowej do 40-50 g

składniki na 6 małych foremek silikonowych: 

300 g tłustego sera twarogowego
170 ml śmietanki słodkiej i tłustej,  30 % tłuszczu
70 g cukru
35 g galaretki truskawkowej
3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 1/2  łyżki alkoholu Malibu
55 ml wrzącej wody

składniki na czekoladową ganache:

70 g dobrej czekolady, min. 70 % kakao
3 łyżki śmietanki słodkiej 

dodatkowo: 

świeże maliny lub
truskawki, oszypułkowane i pokrojone w plasterki

potrzebne też będą: 

6 silikonowych foremek do muffinek
łyżka oleju
deseczka
blender
miska, średniej wielkości
garneczek o mocnym dnie

Przed przygotowaniem masy sernikowej myjemy, wycieramy i natłuszczamy lekko foremki.
 
1. Twaróg miksujemy za pomocą blendera powoli wlewając śmietankę.
2. Dodajemy cukier i jajko. Miksujemy.
3. Wlewamy ekstrakt i alkohol. Miksujemy.
4. Przygotowujemy galaretkę. 35 g galaretki wsypujemy do garneczka o mocnym dnie. Do galaretki powoli wlewamy 55 ml wrzącej wody, mieszając łyżką. Następnie podgrzewamy galaretkę aż proszek się rozpuści i nie będzie grudek.
5. Zestawiamy galaretkę z ognia. Mieszamy łyżką aby ją szybciej ostudzić. Jak tylko będzie letnia, wlewamy ją do masy serowej bardzo wolnym strumieniem, cały czas mieszając.
6. Przygotowane foremki do muffinek układamy na deseczce. Do foremek wlewamy masę sernikową. Wierzch wyrównujemy szpatułka.
7. Serniczki wstawiamy do lodówki na 10-12 h.
8. Przed podaniem przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy w kosteczkę i łączymy w miseczce ze śmietanką. Roztapiamy w kąpieli wodnej ale nie gotujemy. Cały czas przy rozpuszczaniu łączymy czekoladę ze śmietanką za pomocą łyżką. Polewa powinna być gładka, błyszcząca i dosyć gęsta.
9. Wykładamy serniczki na talerz. Palcami odchylamy ostrożnie ścianki foremek od serniczków. Foremkę do góry dnem wykładamy na talerzyk i zdejmujemy ostrożnie.
10. Na wierzch deseru nakładamy warstwę polewy i dekorujemy owocem.

In English: 

These tiny mini cheesecakes are so easy to make but sooo eye-catching!
I have used small silicone muffin moulds to make them look so pretty. Although you only need to mix the ingredients there is a few things you must remember about while preparing the dessert.
First of all, I have used a Polish curd cheese which I know is very difficult to get. However, you can easily subsitute that with mascarpone cheese. The mini cheesecakes will even be more delicate.
Next thing is I lightly oiled the moulds so I could take the dessert out without any probs. Thirdly, I let the cheesecakes to stay in the fridge overnight. Just before serving I prepared the chocolate ganache and topped the dessert with fresh fruit. It is worth using a very good quality chocolate. Only then you will make a irresistible combination.

Mini-cheesecakes with chocolate ganache and fresh fruits 
6 servings

ingredients: 
300 g Mascarpone cheese
one egg
70 g caster sugar
35 g powdered strawberry-flavour jelly sachet
170 ml whipping cream
3/4 tsp pure vanilla extract
1,5 tbsp Malibu liquer
55 ml boiling water

extra:

70 g good quality chocolate
3 tbsp whipping cream
fresh raspberries or sliced strawberries

1. Combine cheese, cream, egg and sugar until you get a smooth mixture.
2. Pour in the extract and the liquer
3. Tip the jelly powder into a heavy-based saucepan and combine with 55 ml boiling water. Bring to boil until the powder dissolves. Let it cool slightly.
4. Pour in the jelly liquid into the cheesy mixture and stir with a tablespoon.
5. Divide the mixture between lightly oiled muffin moulds. Put the cheesecakes in a fridge for 10-12 h to set.
6. Before serving prepare the chocolate ganache. Break the chocolate and put it into a small microwave-proof dish. Pour the cream over the chocolate. Put the dish into a microwave and set it on a lower setting for 1 minute. Take it out, give it a good stir. The ganache is ready when chocolate and cream are well-combined, silky and shiny.
7. Take the mini-cheeesecakes  out of the moulds on individual plates. Decorate with a layer of ganache and top with fresh fruits.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers