link
facebook login BAYADERKA : 6 mar 2014

czwartek, 6 marca 2014

Rogaliki drożdżowe z marmoladą mandarynkową

Ciasto drożdżowe przygotowywane na żółtkach ma wiele zalet. Oprócz pięknego koloru długo zachowuje świeżość a wypieki na bazie takiego drożdżowego rozpływają sie w ustach.
Maleńkie rogaliki nadziewane dżemem mandarynkowym. Takie na jeden gryz. Na słodkie śniadanie albo po prostu do kawy. Ciasto jest elastyczne i łatwe się przygotowuje z niego zarówno bułki jak i rogale. Są miękkie, puszyste, delikatne. Polecam ten przepis.


Rogaliki z marmoladą mandarynkową
około 20 sztuk 

Ważne: wszystkie składniki przed pieczeniem powinny mieć temp. pokojową

rozczyn:
35 g świeżych drożdży
90 g mąki pszenna chlebowa
130 ml letniej  wody
2-3 łyżki cukru

Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Po czym łączymy z mąką, wodą. Mieszamy łyżką, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 15 minut aż rozczyn zacznie bąbelkować.

Ciasto właściwe:

cały rozczyn
4 żółtka
230 ml mleka przegotowanego i ostudzonego
550 g mąki pszennej chlebowej
łyżka likieru Malibu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
60 g cukru kryształ
70 ml słodkiej śmietanki 30 %
70 g ceresu (użyłam Trex)


dodatkowo:

słoik dobrej marmolady mandarynkowej
cukier puder
wrząca woda


Rozczyn przelewamy do dużej misy miksera i łączymy z żółtkami. Stopniowo dosypujemy mąki i miksujemy na najwyższych obrotach przez 2 minuty. Dolewamy mleka. Miksujemy na małych obrotach. Następnie stopniowo dosypujemy mąki. Miksujemy. Do ciasta dodajemy aromat i alkohol, wsypujemy szczyptę soli i cukier. Miksujemy ponownie. Ciasto drożdżowe wyrabiamy za pomocą miksera około 6-7 minut łącznie przed dodaniem ceresu/masła. Dobrze wyrobione ciasto jest spójne i bardzo elastyczne.
Na samym końcu dodajemy ceres i miksujemy przez 2-3 minut. Następnie wyłączamy mikser, misę zdejmujemy z miksera i nakrywamy kawałkiem folii spożywczej. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę, którą wcześniej posypujemy lekko mąką.
Odrywamy po większym kawałku ciasta. Formujemy z kawałka kulę. Za pomocą wałka, rozwałkowujemy kulę na placek. Placek przekrawamy na pół i jeszcze raz na pół tak by otrzymać 4 trójkąty. Jeżeli trójkąty wydają sie nam być zbyt duże, to je dzielimy. Przy podstawie każdego trójkąta wykładamy marmoladę/ dżem i zawijamy tak aby rogalik był zamknięty. Rogaliki wykładamy na formę do pieczenia w odstępach co najmniej 3 cm-ych. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Po czym nagrzewamy piekarnik do 190 st. Celsjusza i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie formę wykładamy z piekarnika i studzimy.
Upieczone rogaliki można udekorować cukrem pudrem albo lukrem.
Przygotowanie lukru: 1.5 filiżanki cukru pudru ucieramy z 2-3 łyżkami wrzącej wody. Jeżeli lukier będzie przezroczysty- jest za rzadki, należy dodać więcej cukru. Zbyt gęsty lukier rozrzedzamy odrobiną gorącej wody.

Smacznego :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers