link
facebook login BAYADERKA : 23 paź 2012

wtorek, 23 października 2012

Babka cytrynowa / Lemon bundt cake


Delikatnie cytrynowa, bardzo wilgotna. Babka, ktora nie wymaga ucierania.
Wystarczy polaczyc suche skladniki i te mokre, wlac ciasto do formy i upiec. Takie laczenie skladnikow tzw. metoda muffinowa nie zabierze nam wiecej niz kwadrans.



Wilgotna babka cytrynowa

280 g maki pszennej
180 g cukru
150 g prawdziwego masla, rozpuszczonego i przestudzonego
3 jajka, sredniej wielkosci
50 ml soku z swiezo wycisnietej cytryny (z okolo 2 cytryn)
skorka starta z dwoch wiekszych cytryn
100 g kwasnej smietany
3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
malenka szczypta soli
maslo do natluszczenia formy
cukier puder przed podaniem

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Forme do babki z kominem natluszczamy maslem.
Make przesiewamy z sola, proszkiem i soda.
W drugim, wiekszym naczyniu laczymy lekko ubite jajka, cukier, smietane, przestudzone maslo, sok z cytryny i skorke. Mokre skladniki dokladnie laczymy, niekoniecznie mikserem. Suche skladniki wsypujemy do ''mokrych'' i laczymy wszystko, jak najdelikatniej, widelcem. Mase wlewamy do foremki. Pieczemy babke w powyzszej temperaturze do tzw. suchego patyczka, mi to zajelo okolo 40 minut.
Po upieczeniu babke studzimy w formie przez okolo 20-30 min., po czym wykladamy z formy na kratke kuchenna, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers