link
facebook login BAYADERKA : 18 paź 2012

czwartek, 18 października 2012

Marchewkowiec/ Carrot cake


Marchewkowiec. Jedno z moich ukochanych ciast. Jest wilgotne, aromatyczne, z delikatna nuta cytrusowa. Przez dodatek marchewki dlugo zachowuje swiezosc. Przepis znalazlam na BBC Good Food.


Marchewkowiec z nuta pomaranczy
na forme o srednicy 20 cm, przepis pochodzi ze strony BBC Good Food



300 g maki
250 g oleju
2 lyzeczki cynamonu
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
200 g miekkiego brazowego cukru (dalam jasnego brazowego cukru)
4 jajka
skorka starta z pomaranczy
skorka starta z cytryny
200 g startej marchwi
150 g orzechow (zastapilam rodzynkami, dalam 80 g)
227 g drobno pokrojonego ananasa z puszki (nie kroilam, dalam 200 g)


frosting:
60 g cukru pudru
125 g masla
250 g serka kremowego, np. Philadelphia


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Okragla forme o sr. 20 cm wykladamy papierem do pieczenia (dno), obrecz od wewnatrz natluszczamy maslem.
Make przesiewamy z proszkiem,  soda, laczymy z cukrem.
Jajka ubijamy az beda puszyste i bardzo wolnym strumieniem dolewamy olej, nastepnie nadal ubijajac, laczymy ze skorka pomaranczowa i cytrynowa. Do masy jajecznej wsypujemy marchew, orzechy, ananasa, suche skladniki i za pomoca widelca laczymy wszystko. Ciasto wykladamy (bedzie dosyc geste) do formy. Pieczemy w wyzej podanej temperaturze okolo 1h 20 min, do tzw. suchego patyczka (pieklam 1h 30 min).
Frosting przygotowujemy nastepujaco: maslo (miekkie) ucieramy z cukrem na gladko, nastepnie laczymy z serkiem Philadelphia, dodajemy odrobine cynamonu (opcjonalnie). Jak tylko ciasto ostygnie, na wierzch wykladamy rownomiernie frosting.
Smacznego
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers