link
facebook login BAYADERKA : 10 paź 2012

środa, 10 października 2012

Bez jajek i mleka. Rogaliki./ Delicious egg-free yeast crescents






Dostalam przepis od Mamy.
Mama otrzymala go od mej cioci. Gdzie ciocia znalazla tak dobry przepis, nie mam pojecia.
Rogaliki pieczone bez mleka, bez jajek, pomijajac obecnosc lukru, z minimalna iloscia cukru.
Pyszne, mieciutkie, zachowujace swiezosc przez kilka dni. Najlepsze z powidlami sliwkowymi. Zrobilam je dzisiaj i nie zostalo po nich nic :-) Rogaliki tak dobre, ze na pewno przy nastepnym ich pieczeniu podwoje proporcje.

Rogaliki krucho-drozdzowe, bez jajek, bez mleka


skladniki na okolo 40 malenkich rogalikow:

500 g maki pszennej
250 g dobrego masla
3 lyzki cukru
lyzeczka aromatu waniliowego
140 g kwasnej smietany
75 g swiezych drozdzy
szczypta soli
okolo 300 g powidel sliwkowych

Wszystkie skladniki  oprocz powidel siekamy dwoma nozami. Powinnismy otrzymac kruszonke. Nastepnie skladniki zagniatamy aby polaczyc je w miare jednolite ciasto. Jak tylko ciasto bedzie gladkie i z latwoscia odejdzie nam od reki, formujemy kule, umieszczamy ja w misce i zostawiamy w cieplym, nieprzewiewnym miejscu na okolo 30-40 minut. Nastepnie kule ciasta dzielimy na 5 mniejszych, rownych czesci (u mnie ich waga ok. 190 g kazda), kazda kule rozwalkowujemy na plasko, aby otrzymac kolo. Kolo kroimy w trojkaty. Na bok podstawy kazdego trojkata wykladamy odrobine powidel lub innego gestego dzemu. Zwijamy trojkat, zaczynajac od boku podstawy (najkrotszego) tak aby utworzyc rogalik. Rogaliki wykladamy na forme do pieczenia wylozona papierem. Pieczemy w 190 stopniach az nabiora zlotobrazowego koloru. Lekko przestudzone pokrywamy lukrem.

Lukier

niepelna szklanka cukru pudru
kilka lyzek goracej wody
kilka kropel soku z swiezo wycisnietej cytryny, opcjonalnie

Skladniki ucieramy az otrzymamy gladki lekko lejaca sie biala mase.


In English:

I have got this recipe from my Mum. My Mum got that recipe from my auntie. I have no idea where my auntie got that from.
Those delicious crescents are egg-free, milk-free and almost, sugar-free. Almost as there is plenty of icing on top of each crescent and little tiny bit in the dough. The crescents are delicious and the most and most beautiful are with plum conserve. They are soft and fluffy and for one bite, only.
I made about 40 crescents from the ingredients listed down below. Next time I will double those as the crescents taste incredibly good. I made them today and they all have gone ;-)


Delicious egg-free yeast crescents

ingredients for about 40 very tiny crescents:

500 g plain (all-purpose) flour
250 g unsalted butter
little pinch of salt
75 g fresh yeast
3 tbsp caster sugar
circa 300 g plum conserve
140 g sour cream

All the ingredients, beyond the conserve, crumble until they remind sand. Best to use two knives.
Once you get the crumble, combine the ingredients and work it until they form a smooth and buttery dough. Form the dough into a ball and put it in a big bowl. Let it rest for about 30-40 minutes. After that time divide the dough into 5 pieces (each piece weighing roughly 180-200 g). Form a ball of each piece and then with a rolling pin flatten it out so you get a flat disc. With a sharp knife cut triangles out of the dough disc. Tip some conserve at the end of each trianle and starting with the shortest side form a crescent. Put your crescent onto a baking tray. Bake in 190 degrees Celsius until golden brown in colour, for about 20-25 minutes. After which take out of the oven and let cool slightly. Decorate with icing.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers