link
facebook login BAYADERKA : 16 sie 2012

czwartek, 16 sierpnia 2012

Blyskawiczna zupa krem z zielonego groszku



Minimalistyczna, bardzo szybka w przygotowaniu zupa praktycznie z kilku skladnikow.
Z dodatkiem smietany, sera feta lub koziego, swiezego koperku i oliwy cytrynowo- koperkowej.
Mozna rowniez podawac z kawalkiem cytryny, to rowniez ubogaci smak tej zupy.


Zupa krem z zielonego groszku, minimalistyczna
na okolo 3 porcje

niecale 2, 5 szklanki mrozonego groszku
bardzo mala marchewka, obrana, umyta, potarta na drobnych oczkach
okolo 300-400 ml bulionu warzywnego
3-4 lyzki smietany slodkiej
pieprz i sol, do smaku

dodatkowo:
smietana slodka, do podania
swiezy, drobno pokrojony koperek, do podania
oliwa ( u mnie cytrynowo- koperkowa), do podania
ser kozi lub feta
cytryna, pokrojona w kawalki, opcjonalnie

Mrozony groszek wsypujemy do garnka sredniej wielkosci.  Najlepiej na kilka godzin przed przygotowaniem zupy.
Wlewamy do garnka z groszkiem bulion, wrzucamy marchewke, i gotujemy na srednim plomieniu okolo 25 minut. Doprawiamy sola i pieprzem, jezeli to konieczne.
Zestawiamy garnek z ognia. Studzimy przez kilka minut i blenderujemy na gladka mase.
Po czym dodajemy smietanke, kilka lyzek. Zagotowujemy. Zestawiamy z plomienia.
Podajemy zupe ciepla z swiezym koperkiem, serem, najlepiej pokruszonym, odrobina smietany i kleksami oliwy. Mozna, jezeli lubimy polaczenie slodkiego z kwaskowym, podawac z cytryna. Smacznego :)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers