link
facebook login BAYADERKA : 26 lip 2012

czwartek, 26 lipca 2012

Ciasto idealne na piknik. Z owocami i wanilia.



Puszyste. Maslane. Waniliowe. Bardzo proste w wykonaniu.
Wystarczy odrobina cierpliwosci przy ucieraniu skladnikow.
Z ponizszych skladnikow upieczemy duza porcje, na okolo 15-20 kawalkow.
Idealne ciasto na piknik.

Slonecznego popoludnia!
Agnieszka

p.s. przepis w formie txt pojawi sie poznym wieczorem. Na zdjeciach jest o 50 g owocow mniej, spokojnie mozna dodac  nieco wiecej.


Ciasto z owocami, idealne na piknik
skladniki na okolo 15-20 kawalkow *

400 g maki pszennej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
150 ml maslanki
250 g cukru
180 g masla (prawdziwego)
ziarenka wyluskane z jednej laski wanilii
4 duze jajka
okolo 400 g owocow : czerwona/czarna porzeczka, jagoda, borowka, maliny, poziomki, jezyny
cukier puder, opcjonalnie

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Make przesiewamy z proszkiem i soda.
Do misy wkladamy maslo. Miksujemy az bedzie miekkie i puszyste. Dodajemy powoli cukier. Miksujemy okolo 4 minut. Wbijamy po jednym jajku, nadal ucieramy skladniki. Dodajemy ziarenka wanilii.
Bardzo wazne jest aby dokladnie utrzec maslo z cukrem i ubic jajka tak aby masa byla bardzo puszysta. Ubijalam dlugo, okolo 10 minut na maksymalnych obrotach miksera.  Masa dobrze ubita ma jasny kolor, zdecydowanie wieksza objetosc i jest bardzo gesta i puszysta.
Do masy maslano- jajecznej wsypujemy suche skladniki ( te, ktore wczesniej przesialismy) i wlewamy maslanke. Widelcem (nie mikserem) laczymy skladniki bardzo powoli. Tylko do momentu polaczenia. Ciasto bedzie mialo dosyc gesta konsystencje. 
Wylewamy je na przygotowana forme do pieczenia (natluszczona albo wylozona papierem do pieczenia). 
Wyrownujemy wierzch szpatulka i wykladamy umyte, ew. obrane/oszypulkowane owoce.
Forme wstawiamy do piekarnika na srodkowy poziom i pieczemy okolo 30-40 minut. Wierzch ciasta powinien miec jasno brazowy kolor. Sprawdzamy metoda tzw. suchego patyczka czy ciasto jest gotowe. Jezeli patyczek jest suchy, wyjmujemy forme z ciastem i studzimy. Po wystudzeniu kroimy na kawalki, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)


* wszystkie skladniki powinny przed pieczeniem uzyskac temperature pokojowa



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers