link
facebook login BAYADERKA : 16 cze 2012

sobota, 16 czerwca 2012

Proste ciasto z truskawkami i platkami migdalow/ Sour cream strawberry cake





Naprawde proste ciasto. Ucierane, maslane, na kwasnej smietanie, z dodatkiem truskawek  i posypane platkami migdalowymi. Jest sprezyste, miekkie i troche chrupiace za sprawa migdalow.Najlepsze na cieplo z lodami waniliowymi.

Proste ciasto z truskawkami i migdalami

skladniki na mala kwadratowa foremke, tj. ok. 9-10 kawalkow

ok.280 g truskawek, umytych, oszypulkowanych, mozna je przekroic na pol
130 g cukru
20 g cukru waniliowego
90 ml gestej kwasnej smietany
40 ml mleka
3 duze jajka
140 g masla
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
1/3 lyzeczki sody oczyszczonej
ok. 240-250 g maki pszennej
2-3 lyzki platkow migdalowych albo wiecej
niewielka szczypta soli, opcjonalnie


Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza.
Maslo ucieramy do puszystosci, stopniowo dodajac cukier i cukier waniliowy. Ucieramy bardzo dokladnie, okolo 6 minut. Wbijamy po jednym jajku, nadal ucierajac. Jezeli masa sie zwarzy, dodajemy jedna lyzke maki, ucieramy.
Make przesiewamy z proszkiem i soda, dodajemy sol (opcjonalnie).
Do masy maslanej wsypujemy make, wlewamy smietane i mleko i mieszamy skladniki widelcem do polaczenia. Masa powinna byc nieco gesta. Wykladamy nia na forme wylozona papierem do pieczenia albo
natluszczona maslem i wyrownujemy wierzch ciasta szpatulka. Na wierzchu rozkladamy truskawki. Posypujemy je platkami migdalowymi.
Pieczemy okolo 40 minut do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers