link
facebook login BAYADERKA : 18 maj 2012

piątek, 18 maja 2012

Pikantna zupa krem z pieczonej dyni piżmowej/ Butternut squash soup with chilli



Lubie czasami siegac po potrawy, ktore sa dla mnie nowe.
Ale uwielbiam ten moment, kiedy to smak nieznanego sprawia ze czuje sie jak dziecko.
Dziecko rozpieszczane przez ma nieobecna juz Babcie, od ktorej wszystko smakowalo najlepiej na swiecie.
Tesknie czasami za jej zupa pomidorowa na smietanie, piatkowa zupa ogorkowa z leniwymi pierogami i grochowa, ktorej nie jem juz ale smak nadal pamietam.
Wszystko to, co zostalo przygotowywane w kuchni mej Babci, bylo zawsze najlepsze, najslodsze ( ilosc cukru zjedzonego przeze mnie- dziecko nie miala granic i moglabym wolac o jeszcze), najtrafniej doprawione.
Tuziny sloikow z dzemem, powidlami i kompotami w spizarni. Drozdzowe z rabarbarem lub wegierkami z ogrodu i kwarty ulubionej oranzady o smaku landrynkowym. Najlepsze - bo od Babci...


Dzisiejsza zupa, nieco jesienna, przynosi uczucie sytosci i nie tylko...
Ta zupa jest aksamitna w konsystencji ale zdecydowanie nie nalezy do lagodnych.
Dlatego ze lubie czasami zjesc potrawy bardziej pikantne, zupa wedlug mnie jest bardzo smaczna. Bedzie Wam rowniez smakowac pod warunkiem ze nie stronicie od chilli.


Zupa krem z dyni pizmowej
zmodyfikowany przepis pochodzi z ksiazeczki Good Food Soups ( Butternut squash soup with chilli)


dynia pizmowa, okolo kilograma wagi
2 male marchewki
ok. 950 ml bulionu warzywnego
2 lyzki masla
2 lyzki oliwy
2 sredniej wielkosci cebule, obranych i  pokrojonych w kosteczke
2 zabki czosnku, obrane i pokrojone bardzo drobno
jedna sredniej wielkosci chilli albo dwie male
5-6 lyzek creme fraiche + wiecej do podania
pieprz, do smaku
sol, do smaku


Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Dynie myjemy i kroimy na mniejsze kawalki. Forme do pieczenia wykladamy folia aluminiowa. Pokrojona dynie wykladamy na forme i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy okolo 30-40 minut albo do momentu az dynia bedzie miekka. Wiadomo ze im mniejsze kawalki, tym bardziej skraca sie czas jej pieczenia, i odwrotnie. Najlepiej jest sprawdzac co 10 minut czy dynia juz zmiekla.
W miedzyczasie myjemy marchewki, obieramy i kroimy na mniejsze kawalki. Wkladamy je do garnka razem z bulionem i gotujemy do miekkosci. Po czym zestawiamy garnek z ognia.
Na patelni rozgrzewamy maslo i oliwe. Na to wrzucamy pokrojone: cebulke, czosnek i 2/3 chilli.
Dusimy razem na mniejszym ogniu az cebula sie zeszkli, chilli i czosnek zmiekna, nie dluzej niz 10 minut.
Po czym wrzucamy skladniki z patelni do garnka z ugotowana marchewka.
Upieczona dynie studzimy lekko, nastepnie obieramy i wrzucamy do zupy.
Zupe laczymy z 5 lyzkami creme fraiche. Miksujemy. Doprawiamy ewentualnie sola i pieprzem. Mozna zupe lekko zagotowac chociaz to nie jest konieczne.
Serwujemy ja z creme fraiche i chilli.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers