link
facebook login BAYADERKA : 1 mar 2012

czwartek, 1 marca 2012

Krem z pora i ziemniakow/ Creamy leek and potato soup




Moja niespelna czteroletnia corka marzy o tym, ze kiedys spotka ksiecia na balu. 
Ale to nie bedzie zwykly bal bo ona wybierze sie nan w swej najpiekniejszej sukni i w niej bedzie tanczyc ze swym ksieciem.

Zawsze kiedy po domu roznosi sie muzyka, Marysia przebiera sie pospiesznie w biala wpol przezroczysta sukienke wrozki i zaczyna wirowac po pokoju goscinnym unoszac swe male rece i nucac. Moglaby tak tanczyc godzinami. I kiedy konczy sie piosenka, ona nigdy nie przestaje pytac o wiecej...
Mala dziewczynka w tancu, pogodnie rozmarzona i radosna...To jest piekny widok. I czasem zaluje ze nie umiem malowac.

A czy Wy lubicie marzyc?
Takich pytan nie zadaje sie chyba juz doroslym. Niektorzy z nas zapomnieli o tym ze mozna snuc, miec pragnienia, marzyc..Inni-coz, wstydza sie przyznac. A Ty?...


Creamy leek and potato soup

3 leeks, circa 340 g
4 medium sized potatoes
one small carrot
one small courgette
salt and pepper
70 ml double cream
30 ml butter
1200 ml vegetable stock
goats cheese and curly parsley to serve

Chop all the vegetables.
Melt butter in a big heavy-based pan and put all the vegs into it. Cook it on a medium heat stirring from time to time.
Now pour the stock and simmer the soup until the veggies get soft (around 35 mins).
Season it with salt and pepper if needed.
Pour double cream.
Blender it. Serve it warm with goats cheese and chopped curly parsley.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers