link
facebook login BAYADERKA : 14 sty 2012

sobota, 14 stycznia 2012

Ciasto gruszkowo-daktylowe z syropem brandy/ Delicious sticky pear and date cake


Jedno z tych ciast, ktorego smaku sie nie zapomina i bez zwatpienia- do tego smaku sie powraca.
Przez jednych porownywane do brytyjskiego Christmas Pudding. Dla innych-zdecydowanie ciekawsze, bardziej aromatyczne, lzejsze i cudownie wilgotne.Uwienczeniem tutaj bedzie koniecznie syrop przygotowany z brandy, najlepszy z Armagnac. Jesli nie mamy do niego dostepu, potrzeba bedzie nam go zastapic inna dobra brandy.
Wazne jest aby pamietac, ze syrop podany w przepisie ponizej jest raczej mocny i  specjalnie dla dziewczynek zredukowalam ilosc alkoholu niemalze o polowe. Mimo to, jest on nadal wyczuwalny, rozgrzewajacy, i sprawia ze kazdy kes tego gruszkowego ciasta jest tak miekki ze rozplywa sie w ustach. Zapewne niektorym z Was ciasto bedzie przywolywac mysli o polskich piernikach a to za sprawa imbiru. I przyznaje, ze az kusi mnie poeksperymentowac z skladnikami, aby otrzymac tak niesamowicie wilgotny piernik...


Ciasto gruszkowo-daktylowe z imbirem i syropem z brandy
przepis pochodzi z BBC Good Food na  Sticky Pear and Ginger Cake

250 g pokrojonych daktyli
300 ml mleka
100 ml masla niesolonego + extra na wysmarowanie bokow formy
140 g konfitury z imbiru, np. takiej
140 g ciemnego cukru muscovado
3 duze dojrzale gruszki pokrojone w srednie plasterki ( ok. 400-450 g po obraniu i pokrojeniu)
175 g maki pszennej wymieszanej z lyzeczka proszku do pieczenia albo maki juz spulchnionej (self-raising flour)
50 g orzechow pekana, 10 sztuk odlozyc na bok, reszta ma byc rozdrobniona
1 lyzeczka sody oczyszczonej
2 lyzeczki imbiru
1/2 lyzeczki przyprawy do grzanca
2 jajka sredniej wielkosci, rozklocone

Na syrop:

85 g jasnego cukru muscovado
100-150 ml dobrej brandy


1. Mleko, daktyle, maslo, konfiture imbirowa, ciemny cukier muscovado umieszczamy w rondelku o grubym dnie i podgrzewamy na srednim ogniu az masa zacznie sie gotowac. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia na godzine.

2. Forme o srednicy 23 cm wykladamy papierem do pieczenia, wypuszczamy na zewnatrz. Zamykamy obracz, lekko smarujemy maslem boki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Przesiewamy make z proszkiem do pieczenia (jezeli nie uzywamy spulchnionej) i soda, przyprawami i nastepnie dodajemy orzechy.

3. Ostudzona mase daktylowa wlewamy do suchych skladnikow. Mieszamy krotko. Nastepnie mase laczymy z jajkami. Na wierzchu ukladamy plasterki gruszek. Lamiemy odlozone uprzednio orzechy na pol i ukladamy pomiedzy owocami. 

4. Pieczemy okolo 40 minut.
Po czym nakrywamy folia aluminiowa. I kontynuujemy pieczenie przez kolejne 25-30 minut az do momentu, kiedy to na wlozonym przez nas patyczku w ciasto, wyjdzie on z jego lepkimi, ale nie surowymi drobinkami.


5. W czasie kiedy to bedzie pieklo sie ciasto, przygotowujemy syrop. W rondelku o mocnym dnie umieszczamy jasny cukier muscovado i 50 ml wody. Gotujemy syrop na malym ogniu az zgestnieje. Po czym wlewamy brandy i zdejmujemy natychmiast z ognia.
Okolo 1/3 syropu wylewamy na swiezo upieczone ciasto. Reszte podajemy z indywidualnymi porcjami.




Dobrego tygodnia!

Agnieszka
x
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers