środa, 19 września 2012

Tarta dyniowa z orzechami/ Pumpkin and pecan pie



Przepis na te tarte powstal na podstawie kilku przepisow i filmow jakie udalo mi sie do tej pory znalezc czy obejrzec oraz przepisu na slodkie ciasto kruche z ksiazki '' Pies'' Sarah Lewis. 
Samo ciasto jest podobne do patee sucre, bardzo maslane, lekko slodkie. Natomiast tarty, pomimo nazwy, nie dominuje smak dyni. Wyczuwa sie w niej cynamon, odrobine przyprawy piernikowej, z lekkim akcentem imbiru.  Tarta jest delikatna od srodka,  zas na samych brzegach lekko chrupka, za sprawa orzechow. Smakuje bardzo dobrze, i co mnie milo zaskoczylo, nawet dzieciom, ktore za dynia nie przepadaja.
Ja podaje tarte  ( to podpatrzylam u  amerykanskich gospodyn przygotowujacych sie do Swieta Dziekczynienia :) z kleksem slodkiej bitej smietany, oproszonym cynamonem. Mozna nieco zaszalec i polac ja, jezeli lubimy, syropem klonowym :)  Tarta najlepsza na cieplo, w polaczeniu z bita smietana- smakuje swietnie :)
Kolor naszego pumpkin pie bedzie zalezal od dojrzalosci dyni. Im dojrzalsza, tym kolor intensywniejszy.


Tarta dyniowa z orzechami
na forme o srednicy 23-24 cm

ciasto kruche:
2 zotlka
175 g maki pszennej
42 g cukru
90 g masla


na filling:
160 g puree z  pieczonej dyni
250 g slodkiego skondensowanego mleka
100 g smietanki kremowki
czubata lyzki maki pszennej
2 duze jajka albo 3 male
lyzka cynamonu
1/2 lyzeczki przyprawy piernikowej
szczypta mielonego imbiru

kruszonka orzechowa:
50 g posiekanych orzechow pekana
40 g maki pszennej
lyzka masla
30 g cukru

dodatkowo:
okolo 300 ml smietanki kremowki, 30 % tluszczu
kilka lyzek cukru pudru
cynamon, wedle uznania
syrop klonowy, opcjonalnie


1.Ciasto kruche
Na stolnice wysypujemy make i laczymy ja z cukrem. Robimy dolek i do dolka wrzucamy maslo i zoltka.
Jedna reka laczymy maslo z zoltkami. Nastepnie laczymy z maka i cukrem. Szybko i sprawnie, do samego polaczenia. Powinnismy otrzymac z podanych skladnikow, przy dokladnym polaczeniu, gladkie, lsniace ciasto. Formujemy je w kule, owijamy folia spozywcza, wkladamy do lodowki na okolo pol godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Po lezakowaniu ciasta w lodowce, wykladamy je na kawalek papieru do pieczenia, przykrywamy drugim, tak samo duzym kawalkiem papieru do pieczenia i w ten sposob rozwalkowujemy. Rozwalkowanym ciastem wykladamy forme, boki, nadmiar ciasta odkrawamy nozem. Ciasto przykrywamy kwadratem z papieru do pieczenia, tak samo duzym jak forma, na papier wykladamy obciazenie, moga to byc makaron, ryz, porcelanowe kuleczki albo nawet kamyki.
Podpiekamy ciasto z obciazeniem okolo 20 minut. Powinno nabrac zlotobrazowego koloru. Wyjmujemy ostroznie ciasto z piekarnika aby pozbyc sie obciazenia i papieru.

2. Filling
Aby otrzymac puree z dyni, najpierw trzeba ja upiec. Pieczemy wiec dynie, pokrojona na kawalki okolo 4 cm wielkosci na blaszce, dosyc duzej, przez okolo 30 minut w temperaturze 200 stopni. Mozna dynie upiec dzien wczesniej, odlozyc wyznaczona ilosc do tarty, reszte wykorzystac do zupy dyniowej albo zamrozic.
Upieczona, obrana ze skorki, odwazona i ostudzona dynie miksujemy aby otrzymac puree.
Puree z dyni laczymy z mlekiem skondensowanym i smietanka. Ubijamy dokladnie jajka i laczymy je z masa dyniowa. Wsypujemy do masy cynamon i reszte przypraw i lyzke (czubata) maki. Miksujemy dokladnie.
Mase wylewamy na podpieczone ciasto kruche.
Orzechy laczymy z maka, cukrem, maslem tak jak na kruszonke. Otrzymana kruszonke wykladamy na boki masy, wtopi sie ona w mase ale tak ma byc.
Pieczemy tarte okolo 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wierzch na srodku tarty musi byc sciety, mozna to sprawdzic potrzasajac lekko forma.
Przed podaniem, przygotowujemy slodka bita smietanke. Ubijamy ja zawsze schlodzona, z dodatkiem cukru pudru. Na kawalku tarty wyciskamy kleks z smietanki, posypujemy cynamonem. Smacznego :)



In English

The recipe for this pumpkin and pecan pie is just a combination of a few recipes which I have found recently over the Internet as well as a recipe for a sweet shortcrust pastry by Sarah Lewis, from her book '' Pies''.
This pie is not very pumpkiny at all. You can taste it but there is this sweet touch of cinnamon and all spices with just a little tiny pinch of ginger. I must say that I was quite surprised watching my daughters devouring the whole pieces of this pie! They loved it. I serve the pie, as the traditional American home goddess does :), with a dollop of sweet whipped double cream dusted with cinnamon. It does taste delicious!  If you prefer, you can add a little more flavour by pouring some maple syrup over a slice of the pumpkin pie.
And there is one more thing worth knowing: the riper the pumpkin, the more intense colour of our pumpkin pie.


Pumpkin and pecan pie
for a fluted tin 23-25 cm, loose-bottomed

for the pastry:

2 egg yolks
175 g plain flour
42 g caster sugar
90 g unsalted soft butter


for the filling:

160 g canned pumpkin puree
250 g sweet condensed milk 
100 g double cream
1 tbp cinnamon
1/2 tsp all spices 
pinch of ginger
2 large eggs or 3 small ones

for the pecan crumble: 
50 g roughly chopped pecans
 40 g plain flour
1 tbsp butter
40 g caster sugar


just before served:
circa 300 ml double cream
a few tbsp icing sugar
cinnamon, for dusting


1.The pastryIf made by hand: put the flour onto you working table, mix it with sugar. Make a well in the centre of the sugar-flour mixture and pour the egg yolks and put the butter. With one hand only, combine the butter and yolks and then the flour and sugar. Work quickly and do not overwork the pastry. It should be smooth. Once done, gather it together, form a ball, wrap in a clingfilm and put in the fridge for at least 30 minutes.
In the meantime, preheat the oven to 200 degrees Celsius.
Take the pastry out of the fridge and roll out flat between two sheets of baking paper. Then put the flat pastry into the tin, carefully, get rid of the extra pastry. Cover the pastry with some baking paper, put some heavy stuff such as rice or pasta onto the paper and prebake the shortcrust for about 20 minutes until golden in colour.
Take the tin out of the oven carefully, leave it aside.

2.Filling
In a mixer bowl, combine the pumpkin puree, milk, cream and eggs. Add the cinnamon, all spices, ginger and flour and mix well.
Pour the filling onto the prebaked pastry case. Prepare the pecan crumble: combine the flour, sugar, pecans and butter with your fingers only until the mixture resembles crumble. Sprinkle the crumble all over the pastry edges only, it is meant to go down. At this point the pie will be quite crispy.
Bake the pie in 200 degrees Celsius until the centre is set. It takes rougly about 20-30 minutes. You can shake the tin delicately to check whether it is ready. Once baked, take the tin out. Serve the pie warm with a dollop of whipped cream with sugar dusted with some cinnamon.






23 komentarze:

  1. Cudna. Sezon dyniowy rozpoczęłam, więc będzie jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  2. wooow ależ mam na nią ochotę:D piękna

    OdpowiedzUsuń
  3. Agnieszko , tarta wygląda cudownie! Musi być pyszna.
    Piękne, zachęcające zdjęcia. Bardzo.!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie no! po prostu bajka! zakochałam się ostatnio w dyni jako dodatku do ciasta i jak tylko będę mogła mleczne rzeczy jeść to tę tarte upiekę :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Great!

    I love Pumpkins and I have from my little land, I have to try it.

    Best regards
    Araceli

    OdpowiedzUsuń
  6. i znowu świetny pomysł z dynią w roli głównej, zapisuje i muszę koniecznie upichcić w tym sezonie:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Patrząc na 1. zdjęcie biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmmmm uwielbiam tartę dyniową :)Też ostatnio piekłam - rewelacyjny smak i właśnie zupełnie niezdominowany przez dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. no i znowu kusi jak ten diabeł!

    OdpowiedzUsuń
  10. przyznams zczerze ze nigdy nie jadlam dyni ale wyglada zachecajaco ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Poproszę kawałeczek do siebie, to musi być niesamowite :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetnie ją podałaś;) Nigdy jeszcze nie jadłam tarty z dynia, ale może czas wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  13. mimo, że dynie wykorzystuje w kuchni rzadko, prawie wcale (nie umiem się przekonać) nie ukrywam, że skosztowałabym takiej tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  14. brzmi interesujaco, po mojej ostatniej i jednoczesnie pierwszej przygodzie z dynia jestem na tak:)

    OdpowiedzUsuń
  15. zdjecia takie do zapatrzenia

    OdpowiedzUsuń
  16. Thank you Agnieszka for the english version
    Araceli

    OdpowiedzUsuń
  17. Zaczynam marzyć o kawałku tej tarty. Piękne zdjęcia :).

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam wielką słabość do tart. Szczególnie wyglądających tak smakowicie ...

    OdpowiedzUsuń
  19. Zapisuję, bo piękna - trzeba zdecydowanie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  20. właśnie jesteśmy w trakcie przerabiania dyni.. do słoików i do mrożenia.. takie ciasto to też cudny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  21. Dobrze doprawiona pieczona dynia i orzechy? Brzmi bardzo ciekawie! Na pierwszych zdjęciach nadzienie nasunęło mi na myśl masło orzechowe na punkcie którego mam ostatnio bzika! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  22. Wow! wygląda i brzmi bosko, nie będę długo czekać z wypróbowaniem:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki. Bardzo prosze o nieumieszczanie SPAM-u.
Thank you for your comments and visiting Bayaderka. Please do not send any SPAM. Thanks.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers