link
facebook login BAYADERKA : 5 lip 2011

wtorek, 5 lipca 2011

Piknikowe ciasto z jagodami, malinami i morelami/ Almond flour summer fruit cake

                  Ciasto lekko migdałowe z owocami: jagodami, malinami i morelami/ Almond flour summer fruit cake
                                                 all images by A. Guszpit, subject to copyright 2011


Recepturę na to ciasto znalazłam na blogu Bernadetty: Moj kulinarny pamiętnik. Za przepis bardzo dziękuję.
Jest to pomysł na wykorzystanie nadmiernej ilości białek a  i tez letnich owoców.

Delikatnie migdałowy i bardzo owocowy wypiek idealny do popołudniowej kawy.


Przepis na ciasto delikatnie migdałowe z owocami lata:

110 g mąki pszennej
niecałe 2 łyzeczki proszku do pieczenia
240 g cukru pudru
110 g mielonych migdałów
40 g bułki tartej
250 g masła
6-7 białek
niewielka szczypta soli
około 350 g owoców : najlepiej jagód, malin, pokrojonych w kostkę moreli, owoców lekkich, które nie wtopią się w ciasto


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia (może to być okrągła forma o średnicy 24 cm albo forma 20cm x 15 cm) wykładamy papierem do pieczenia, jeżeli jest to tortownica, wykładamy papierem dno, boki smarujemy delikatnie olejem i wysypujemy niezbyt obficie bułką tartą.

Następnie masło roztapiamy w małym rondelku. Odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia nad dużą miską. Łączymy z migdałami, bułką tartą i cukrem pudrem. Wlewamy do tego przestudzone masło. Mieszamy dokładnie.
Po czym ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. I łączymy je z pozostałymi składnikami (mąką, proszkiem, cukrem itd.) bardzo delikatnie drewnianą szpatułką.
Na sam wierzch wykładamy owoce. (Ja zaczynałam od jagód. Następnie maliny przekrojone wpół kładłam częścią przekrojoną do góry, na końcu wyłożyłam drobno pokrojone morele. W ten sposób nie musiałam obtaczać owoców w mące i nie opadły)

Wlewamy ciasto do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na środkowym poziomie przez około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Miłego dnia, pozdrawiam serdecznie!

Agnieszka
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers