link
facebook login BAYADERKA : 25 cze 2011

sobota, 25 czerwca 2011

O chlebie dla zapracowanych , cieście czekoladowo-cukiniowym i prostych bułeczkach z makiem/ A busy man's daily bread, chocolate and courgette cake and simple poppy seed breakfast rolls


(all images by Agnieszka Guszpit © 2011
click on to enlarge)


Zaczynamy powoli i leniwie.
Trudno wydostać się z łóżka.
 Ale kiedy roczne dziecię podskakuje na materacu wołając ''Mama, mama!'', nic już mnie nie powstrzymuje. Zbieram się i w błyskawicznym tempie maszerujemy wszystkie trzy ubrane i odświeżone do kuchni, na sobotnie śniadanko.
Nie, nie jestem zupełnie wypoczęta. Spałabym pewnie jeszcze z kilka godzin. A to przez szaleństwa piątkowej nocy. Czy byłam na imprezie? Eee, nie to nie była impreza.
Ja szalałam w kuchni!:-)
I w międzyczasie podróżowałam po blogach kulinarnych, odwiedziłam Asię, Liskę, Dorotę i dużo innych... 
I uśmiechnęłam się tylko, kiedy przeczytałam na White Plate o tym że kuchnia może wyglądać jak pobojowisko.
Bo i u mnie nieco podobnie. Wczoraj upiekłam bułki, zarobiłam ciasto na dwa chleby i kiedy czytałam posty to tu, to tam, w piekarniku piekł się biszkopt, bo poproszono mnie o zrobienie tortu urodzinowego a ciasto czekoladowo-cukiniowe upiekłam dla nas kilka godzin wcześniej...:-)
Tak, mnie też pieczenie wciągnęło. I to na dobre...

I rozpoczął się weekend! Kolejny czerwcowy i tym razem zapowiada się na bezdeszczowy.
Zajadamy się pysznymi bułeczkami z makiem, popijam kawę, dzieci piszczą, moje dłonie  kleją się od  ulubionej pomarańczowej marmolady...Jest spokojnie i chyba błogo. Jest dobrze.


Uwagi do przepisów:
Aby spulchnić mąkę w tym przepisie dodajemy 2 niepełne łyżeczki proszku do pieczenia.
Koryguję więc przepis powyżej: nie jedna, a 2 łyżeczki proszku dodajemy do mąki.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers