link
facebook login BAYADERKA : 15 cze 2011

środa, 15 czerwca 2011

Simple leek and ricotta squares czyli co zrobić na szybką kolację



Bardzo lubię gotować. To jedno z kilku codziennych zajęć, które zawsze mnie fascynują, pociągają i relaksują. Ale chociaż lubię spędzać dużo czasu na przygotowaniu potraw, dopadają mnie takie dni, kiedy brakuje mi chęci i entuzjazmu w kuchni. Co ciekawe, zwykle wraz z moim niejakim zmęczeniem atakują mnie jednocześnie: terminy, spotkania,  terminy z niezapłaconymi rachunkami, zajęcia dzieci w centrum dziecka na które zapisałam się ochotniczo i obiecałam wszystkim dokoła, że na pewno przyjdę. Tak, wiem, brzmi to straszliwie chaotycznie. Ale i tak bywa.
A tymczasem trzeba coś przygotować do zjedzenia.
I właśnie w takie dni dziękuję  temu, kto wymyślił gotowe ciasto francuskie. Z ulgą i radością otwieram zamrażarkę. Wyciągam jedną z szuflad, wykładam 600 g ciasta francuskiego. Zaglądam do lodówki. Uff, uchowało się trochę warzyw.  I jest ser. Przyprawy w moim domu są zawsze. Więc tego nie sprawdzam.
Wczoraj wpadłam na przepis Donny Hay z książki Instant Entertaining.
Szybki, całkiem smaczny. Wręcz że błyskawiczny w wykonaniu. Kilka minut przygotowań, pół godziny w piekarniku i ciepła kolacja gotowa. Dobry pomysł na kolację po długim i męczacym dniu w pracy...

Przepis na kwadraty z ciasta francuskiego z porem w ricotta

500 g sera ricotty
60 g świeżo potartego parmezanu
2 jajka
600 g gotowego ciasta francuskiego
1 sredniej wielkosci por, pokrojony drobno
45 g masła roztopionego
2 łyżeczki świeżego tymianku
sól morska
pieprz świeżo zmielony albo  młotkowany

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wykładam papierem do pieczenia dwie duże formy.
Rozkłócam jajka i łączę z ricottą i parmezanem.
Lekko podsypuję mąką stolnicę i rozwałkowuję ciasto do grubości około 5mm. I dzielę ostrym nożem na 4 kwadraty o boku 15cm.
Na każdym z kwadratów rozkładam ser tak, aby pozostawić nieco wolnego ciasta na granicy, około 2cm. Następnie posypuję porem, doprawiam solą i pieprzem, zraszam masłem i następnie tymiankiem.
Wstawiam do piekarnika na około 30 minut.
Podaję ciepłe.
Taka potrawa komponuje się idealnie z sałatami ze szpinaku, pomidorków koktajlowych, pietruszki.

Miłego wieczoru!



I love cooking. This is one of the few daily repetitive things which still fascinate me. However, although I like to spend a lot of time in my kitchen, there are days when I feel completely knackered. Surprisingly, exactly then when I feel so tired everything hits me. All of a sudden I realize that there are some unpaid bills, some important meetings, deadlines and so on and so forth. And literally I am going nuts. And then I stop for a while. And realize again that I need to cook something for dinner.
Running late, a little bit panicking, embarassingly chaotic... Well, it happens sometimes.
On such days I just wanna say big THANK YOU to the one who decided on selling ready-made puff pastry. It makes life so much easier. So there I go up to the freezer, take the pastry out, roll it flat and bla bla you know the end of the story. But still isnt it a good thing?
I love puff pastry with vegs and so yesterday I made some simple leek and ricotta squares adapted from Instant Entertaining by Donna Hay. Simple, very tasty and that was all I needed.

(The Recipe for the Squares is up above at one of the images)

Have a lovely evening, everyone!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers