link
facebook login BAYADERKA : 6 cze 2011

poniedziałek, 6 czerwca 2011

YO-YOS CZYLI CIASTECZKA PODWÓJNIE CZEKOLADOWE

Natknęłam się na nie w bardzo ciekawej książce Australijki Maureen McKeon: Crave, a Passion for Chocolate. I polecam tę pozycję. Nie tylko tym rozkochanym w czekoladzie.
Jest pięknie wydana, pełna niebanalnych pomysłów na ciasta, desery i inne słodkości związane z czekoladą. O różnym stopniu trudności. Od ciasteczek przez lody, muffiny, brownies aż po devil's food cake i słynny dacquoise w nieco innym wydaniu niż ten jaki niektórzy znają z pewnej polskiej cukierni.
Książka warta co najmniej przewertowania.

Przepis na yo-yos  pochodzący z Chocolate...ujął mnie metodą wykonania.
W smaku wyczuwa się czekoladę. Ale w tej recepturze nie ocieramy się o żadne skrajności.
Te ciasteczka są rodzajem shortbread z dodatkiem czekolady, przełożone masą, bo nie kremem, dosyć maślanym i słodkim. Chyba wystarczająco słodkim na tyle, abym przyznała się, że nie smarowałam ciastek zbyt mocno. Co w efekcie spowodowało że na przyszłość przygotuję ją jedynie z połowy składników.
I chociaż nie jestem cierpliwa w przygotowaniu małych słodkości, muszę powiedzieć, że bardzo przyjemnie formowało mi się te ciastka.
Zatem polecam. Także tym niecierpliwym:)

Składniki na około 30 podwójnych ciasteczek:

- 250 g niesolonego masła
- 60 g cukru pudru
- 125 ciemnej czekolady (roztopionej i lekko przestudzonej)
- 375 mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

- 90 g niesolonego masła
- 125 g cukru pudru
- 35 g ciemnej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni Celsjusza.
Wykładam papierem dwie formy. Ucieram masło z cukrem pudrem do puszystości. Następnie dodaje roztopioną i koniecznie przestudzoną czekoladę.

2. Przesiewam obie mąki i ucieram z maślaną masą. Dodaje ekstrakt waniliowy i mieszam do połączenia.
I za pomocą łyżeczki ( tylko orientacyjnie aby ciastka były jednakowej wielkości) formuję małe kuleczki i wykładam na formę. W odstępach. Każdą z nich naciskam grzbietem widelca aby stały się nieco płaskie. Piekę ciasteczka około 20-25 minut. Studzę na kratce.

3. Przygotowuję masę. Mikserem ucieram masło do puszystości. Po czym stopniowo dodaję cukier puder. Na samym końcu łączę składniki z roztopioną i przestudzoną czekoladą i ekstraktem.

4. Połowę przestudzonych ciasteczek przekładam masą. I łączę w pary.


I love chocolate, chocolate biscuits, cakes and well, this list is pretty long.
So every time I browse through a local library catalogue I try to find something on chocolate and so related. This recipe comes from Maureen McKeon' s book '' Crave, a Passion for Chocolate''. I heard about that book a long time ago. And really, really wanted to be able to hold it in my hands and try one or two recipes. I must say I am amazed by the way it has been published and by the beautiful still natural and candidly honest pictures. So if you like working with chocolate, this book will be ideal for you.
The first time I saw those shortbreads, I was just thinking that they looked interesting but I am not patient enough to have a try. Well, I was deeply mistaken. One evenig and they were all made in the amount of over 30 double biscuits. And what's most interesting preparing them was all fun and pleasure. I liked the way I rolled them and then flatten them. Sheer simplicity.


Recipe for double chocolate yo-yos
comes from Crave, a Passion for Chocolate

250 g unsalted butter, chopped at room temperature
60 g pure icing sugar,  sifted
125 g dark chocolate, melted and cooled to tepid
375 g plain ( all-purpose) flour
60 g cornstarch (cornflour)
1 teaspoon natural vanilla extract

And:
90 g unsalted butter, at room temperature
125 g icing sugar, sifted
35 g dark chocolate, melted and cooled to tepid
1 teaspoon natural vanilla extract


Method:

So start as usual. Preheat your oven to 170 degree Celsius ( 325 F, Gas 3). Line two big trays with non-stick baking paper.
Cream the butter and icing sugar until pale and fluffy.
Combine all the flour, cornstarch. Sift it twice and then add to the creamed butter. Work the mix using a spatula.  After that add vanilla extract. 
With a teaspoon roll mixture into small balls and put them on a baking paper. Allow some room. Use the back of the fork so you can flatten each one.
Bake them for around 25 minutes until they done through.  Let them cool on the tray for a few minutes and then transfer them to a wire rack.

Prepare the butter icing.
Best is to use mixer so you can cream the butter until pale and fluffy and gradually add the icing sugar.  Make sure that the chocolate is cool. Add it  all along with the vanilla extract and beat until thoroughly combined.
Join the biscuits in pairs with the buttercream. All to set. Store in an airtight container for the maximum period of a few days.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers