link
facebook login BAYADERKA : 4 kwi 2011

poniedziałek, 4 kwietnia 2011

SERNIK KRAKOWSKI


Ten sernik jest częścia domu, w którym się wychowałam. 
Pieczony przez Mamę, Siostrę i mnie. Musze dodać, że prawdziwa mistrzynią w jego przygotowaniu nigdy nie przestanie być moja Siostra:) 

To ciasto jest doskonałe, jak dla mnie IDEALNE. I nie przestanę się nim zachwycać. Cóż, w domu wykonuje się go z prawie dwóch kilogramów tłustego sera twarogowego.  Ja nieco zmniejszyłam proporcje..:)

Sernik krakowski- z repertuaru ''Ulubionych wypieków rodzinnych'': ciężki, bardzo serowy , a mimo to niezwykle delikatny...


Jestem przekonana, ze pokochacie to ciasto:)


Składniki na masę serową:*

- 1,8 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego
- 0,5 kg masła
- 330 g cukru krysztal
- paczka cukru waniliowego
- 8 jajek
- 2 ugotowane ziemniaki przemielone z twarogiem
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- budyń śmietankowy**
- cytryna
- 70 g rodzynek
- szczypta soli


Składniki na kruche ciasto:

- 510 g mąki pszennej luksusowej
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Na lukier:

-120 g cukru pudru
- 3- 4 łyżki letniej wody

Wykonanie:

1. Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Odcedzamy a następnie oprószamy mąką.
Masło ucieramy z cukrem tak aby było puszyste.
Oddzielamy białka od żółtek. I do masy maślanej, ciągle miksując, dodajemy po jednym żółtku.

2. Po czym do masła, po jednej łyżce, dodajemy zmielonego twarogu. Następnie, ciągle miksując, wsypujemy cały budyń śmietankowy**, cukier waniliowy,  2 łyżki mąki pszennej luksusowej. Wlewamy sok z cytryny, ale uważamy na to, aby nie było w nim pestek.

3. Miksujemy wymienione składniki i wsypujemy w to oprószone mąką rodzynki.
W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli.
Ubite na sztywno białka łączymy z masą serową, bardzo delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką.

4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Papierem do pieczenia wykładamy formę do pieczenia.

5. Przygotowujemy kruche ciasto: wszystkie wymienione składniki na ciasto zagniatamy aż powstanie gładka, miękka masa.
Wyjmujemy pergamin z formy do pieczenia i na nim kładziemy 1/2 ciasta kruchego. Rozwałkowujemy równo. Wkładamy pergamin do formy i wylewamy na to masę  serową.
Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy równo i ostrym nożem tniemy na długie paski równej szerokości, u mnie 3cm.
Rozkładamy paski pod kątem w równych odstępach od siebie a następnie na nie prostopadle kładziemy kolejne paski tak aby tworzyły kratkę ale pod kątem.

6. Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny. Można dodatkowo sprawdzić metodą tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto zostawiamy w piekarniku okolo pół godziny. Wyjmujemy i studzimy w formie.


7. Ostudzone ciasto można ozdobić lukrem, który robimy następująco:
Do małego rondelka wsypujemy cukier puder i zalewamy to 3-4 łyżkami wody. Na wolnym ogniu podgrzewamy cukier, mieszając az powstanie gladki dosyć gęsty lukier.

Smacznego!:)

* Wszystkie podane składniki są na formę o wymiarach 30x 35 cm.
** Proszek na budyń można przygotować w domu: 2 żółtka łączymy z 3 łyżkami cukru, 3 łyżkami mąki krupczatki i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers