link
facebook login BAYADERKA : 7 mar 2011

poniedziałek, 7 marca 2011

KRUCHE CIASTECZKA Z MASĄ CZEKOLADOWĄ


Do zrobienia tych ciastek zainspirowały mnie...elementy pochodzące z zestawu playdough, które należą do mej trzyletniej Marysi.
Pośród nich znalazła się kolorowa wycinarka w formie tarty, którą pomogłam sobie wyciąć te kruche ciastka.
No i na koniec przełożyłam je kremem czekoladowo-orzechowym wg własnego przepisu.

Przepis na ciastka pochodzi z  '' Romantic Cakes'' Peggy Porschen.


Polecam!


Składniki na ciastka:

- 200 g niesolonego masła
- 200 g cukru do pieczenia
- jedno ubite jajko
- 400 g mąki + odrobina do podsypania stolnicy i ciasteczek

Składniki na masę czekoladową:

-100 g czekolady gorzkiej
-40 g czekolady mlecznej
- garść bardzo drobno posiekanych orzechów

Wykonanie:

1. Razem ucieramy w misce: masło i cukier na puszystą masę. Można to zrobić mikserem z zakończeniem tzw. ''łopatką''.
2. Z masą łączymy ubite jajko i przesiewamy w to mąkę. Ucieramy, aż ciasto będzie gładkie.
3. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1h.
4. Podsypujemy stolnicę mąką i wykładamy na nią ciasto. Wyrabiamy dosyć szybko a następnie rozwałkowujemy na grubość około 5-8 mm. Wycinarkami do ciastek nadajemy kształt naszym ciasteczkom. Używając noża o szerokim ostrzu, rozkładamy je na formie do pieczenia wyścielonej pergaminem.
Ponownie chłodzimy ciasteczka w lodówce,około 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
5. Pieczemy przez 6-8 minut w podanej temperaturze. Ciasteczka powinny nabrać złotobrązowego koloru.
Wyjmujemy je na kratkę.
Smacznego!:)
6. Masę czekoladową przygotowujemy następujaco. Gorzką i mleczną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do tego garść posiekanych orzechów dowolnego rodzaju.
7. Wystudzone ciasteczka smarujemy masą i nakładamy na siebie tj na zdjęciu.

* Same ciasteczka można przechowywać aż do dwóch tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Natomiast ciasteczka przełożone masą przechowujemy nie dlużej niż tydzień, najlepiej w lodówce. Na dwie-trzy godziny przed podaniem wykładamy je na talerz.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers