link
facebook login BAYADERKA : 5 mar 2011

sobota, 5 marca 2011

BEZIKI



Są naprawdę malutkie. Są chrupiące i bardzo słodkie. Taka mini wersja bezów. I chociaż miałam z nimi dużo pracy przy wyciskaniu na pergamin, po schrupaniu kilku bezików, nie pamiętałam już tego:)
Przyznaję, nieco pracochłonne. Ale może warto spróbować?

Przepis pochodzi z książki ''Good Home Baking'' Diany Peacock.
Serdecznie polecam!:)


Składniki:

-2 duże jajka
- 110 g drobnego cukru do wypieków
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, przesianej przed połączeniem z resztą składników


Wykonanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Wykładamy pergaminem dwie formy do pieczenia.

2. Ubijamy białka na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Nadal miksujemy. Do ubitych białek z cukrem dodajemy mąkę kukurydzianą. Miksujemy aż nasza beza będzie z lekkim połyskiem i całkowicie sztywna.

3. łyżką lub nożem napełniamy rękaw cukierniczy lub szprycę powstałą beza. Używamy koncówki, która ma bardzo proste zakończenie: mała dziurke (tak na marginesie, wykorzystuje się ją przy wszelkich dekoracjach z literami w roli glównej i nie tylko). Na pergamin wyciskamy beziki i odstawiamy niewielki odstęp.

4. Pieczemy przez 30 minut albo tak długo aż beziki będą chrupiące.

5. Studzimy je na rozwiniętym pergaminie.


Smacznego!:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers