link
facebook login BAYADERKA : 18 lut 2011

piątek, 18 lutego 2011

ROGALE


Są niewątpliwe pyszne i mięciutkie. Idealne na śniadanie. A takie proste w wykonaniu i przyznaję, że mało kosztowne. Można jeść je na tysiąc sposobów. Wyśmienite są z serem i szynką. Rozpływają się w ustach, jeżeli posmarujesz je dżemem czy tez marmoladą. Takie poranne prawdziwe niebo...:)

Naprawdę musicie spróbować!:)


Składniki na 24 rogale śniadaniowe:

-1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 1  żółtko
- 4 dag świeżych drożdży
- około 550 ml mleka
-4 łyżki stołowe cukru
- szczypta soli
 - 5 łyżek oleju
- mak do posypania
- 1 roztrzepane jajko

Wykonanie:

1. Najpierw podgrzewamy mleko tak aby było letnie i łączymy z nim pokruszone drożdże, zasypujemy cukrem. Dodajemy mąki taką ilość, aby powstała gęsta, ale nadal płynna konstystencja. Tak
przygotowana masa ma utworzyć rozczyn drożdżowy. Przykrywamy czystym i lekkim materialem i ustawiamy na około 10-15 minut w ciepłe miejsce. Temperatura pomieszczenia nie powinna być niższa niż +18 C.

2. W międzyczasie myjemy jajka i oddzielamy żółtko od białka. Białka przelewamy do osobnego naczynia,w którym,nieco później, będzie nam łatwo je ubić. Natomiast żółtka łączymy z pozostałą ilością mąki i szczyptą soli. Następnie ubijamy białka na sztywno również z szczyptą soli (ta ostatnia nieco wspomaga ich ubicie). Po tym przygotowujemy trzy formy o wymiarach: 32cm X 24cm lub większe.Wykładamy je pergaminem.

3. Teraz łączymy rozczyn drożdżowy z  mąką i jajkami.Ubijamy białka i łączymy je z ciastem drożdżowym.Wyrabiamy. Masa będzie się ciągnąć, ale po czasie stanie sie bardziej zbita, choć nadal elastyczna. Dobrze zarobione ciasto drożdżowe łącza widoczne pęcherzyki powietrza. Ciasto przykrywamy tym samym materialem, jakiego używaliśmy wcześniej po to, aby w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu podwoiło swą objętosc. Może to trwać około godziny.

4. Kiedy nasze ciasto urośnie, wysypujemy trochę mąki pszennej na stół (niezbyt dużo, aby rogale nie były twarde). Dzielimy je na cztery części. Rozwałkowujemy po jednej na grubość okolo 9-10 mm. Kroimy to rozwałkowane ciasto na sześć trójkątów dość sporych rozmiarow (średnia długość boku ma okolo 20cm).Za pomoca pedzelka smaruje olejem rozwalkowany trojkat, z ktorego zwijam rogal. Postepuje tak z kazdym rogalem. Każdy z trójkątów zwijamy zaczynając od podstawy, czyli najkrótszego boku.Tak zwinięte rogale wykładamy na pergamin i każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem. I posypujemy makiem.
Pieczemy w temperaturze 200  stopni Celsjusza w dobrze nagrzanym piekarniku. Wyjmujemy na kratkę , kiedy to rogale nabiorą pięknego złocisto-brązowego koloru.

Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers